Припјат - град духова

26. априла 1986. године догодила се нуклеарна катастрофа у нуклеарној електрани ''Лењин'', познатијој као Чернобиљ, у близини града Припјата.

Град Припјат је 1986. године имао близу 50 000 становника, данас је то напуштени град, популарно назван град духова.

Припјат је био модеран и стратешки важан град на северу Украјине, дом за велики број радника нуклеарне електране ''Лењин'' која је у то време сматрана за најмодернију и најбезбеднију електрану на свету, понос Совјетског Савеза. Међутим, иако је јавност обавештена да је за ову катастрофу одговоран људски фактор, много година касније дошло се до података да је електрана имала велике конструкцијске пропусте и да је катастрофа била неизбежна.

Евакуација из Припјата и околине је кренула већ 27. априла 1986. године, дан након експлозије, за неколико дана евакуисано је подручје у пречнику од око 30 км од електране. У Припјату данас не живи нико. После експлозије у граду су остали радници који си санирали последице а електрана је радила чак до 2000-те године када је и званично угашена.

Последице радијације ће се осећати и у наредних 300 година.

Данас неке туристичке агенције организују посете Припјату, међутим, овај град можете посетити на сопствену одговорност у специјалним оделима и са гас маскама.


Преузето са YouTube канала: https://www.youtube.com/watch?v=PHk56qsj6dk

Коментари

Популарни постови са овог блога

''Дани банице'' - спој традиције и модерног

''Божје очи'' - најлепша пећина на свету

Квиз - Главни градови Европе

20 занимљивих чињеница о Русији

Храст у Белој Паланци - најстарије живо биће на Балкану

Квиз - Реке и градови Србије

Квиз - Заставе Азије

Свалбард - земља таме и леда

Држава без копна

Необични закони у Туркменистану