Исланд - земља ватре и леда

Исланд је земља Северне Европе, налази се на истоименом острву. Обухвата површину од 103.001 км квадратних и има нешто више од 300.000 становника. Главни и највећи град је Рејкјавик. Острво су населили Викинзи у 9. веку и њихов језик се од тада није много променио тако да без проблема могу да читају књижевност написану на језику од пре много векова. Први парламент у Европи се окупио управо на Исланду и то 930. године. Много касније Исланд је пао под власт Данаца да би независност опет стекао 1944. године.
Више од 90 % становништва живи у градовима, а око 60 % у главном граду Рејкјавику.
Због бројних вулкана и глечера Исланд популарно зову земља ватре и леда. Највећи ледник је Ватнајекул (8800 км квадратних, који има највећи обим у Европи). Бројни су и вуклани а најпознатији је Хекла. Такође, Исланд је богат гејзирима и геотермалним изворима, захваљујући њима становништво ужива у великом броју термалних бања, чак и када температура напољу износи 0 степени целзијусових.
Главни град Рејкјавик је најсевернији главни град на свету, у њему живи око 200.000 становника.Лајкујте нашу Фејсбук страницу.

Постаните члан наше Фејсбук групе.

Пратите нас на Твитеру.

Мапа исландаПрошетајте Рејкјавиком

Коментари

Популарни постови са овог блога

''Божје очи'' - најлепша пећина на свету

Квиз - Реке и градови Србије

''Дани банице'' - спој традиције и модерног

Северна Кореја - иза гвоздене завесе

Највећи градови на свету

Храст у Белој Паланци - најстарије живо биће на Балкану

Занимљивости о Кинеском зиду

Најизолованије острво на свету: Тристан да Куња

15 занимљивих чињеница о Аустралији

Калињинградска област - руска територија далеко од Русије