Земља ''равна плоча'' – незнање старог и лудост новог доба

Многе древне културе су развиле концепт равне Земље. Овакво схватање је било последица људског незнања али и потреба да се добије одговор на непознато. Најлогичније објашњење је било да је Земља равна плоча. Било је невероватно да Земља као лопта може да постоји а да нека сила ''гравитација'' може да држи све на Земљи. Иако су округла Земља и гравитација апстрактне и немогуће на једној страни, Земља као равна плоча коју на леђима носе неколико слона док стоје на леђима џиновске корњаче, на другој страни су прихватљивије. Поред тога Земља је центар универзума, око ње се окрећу Сунце, Месец и друга небеска тела која видимо голим оком као округла али ипак не прихватамо и Земљу у том облику. Већ тада се јављају реални докази да Земља није равна плоча али се сматрају неприхваљивим, јеретичким и ђаволским учењем. Због таквих теорија се горело на ломачи.

Све до Колумба ''Мит о равној Земљи'' је био актуелан док га његова путовања нису побила. Ту заблуду је 1945. године Битанско историјско удружење ставило на друго место међу 20 најчешћих историјских заблуда. Коначно снимци са вештачких сателита су решили сваку сумњу и дали су необорив доказ да је Земља округла, тачније да има облик геоида.

Међутим, у 21. веку када захваљујући сателиским снимцима лако можемо видети облик наше планете јављају се бројне теорије да смо у заблуди. Тачније, разна друштва и појединци тврде како је Земља ипак равна плоча а да нам НАСА приказује лажне снимке наше планете како би нас држали у заблуди. Сматрајући да теорија завере постоји, користећи психолошке трикове и злоупотребљавајући лаковерност људи али и незнање износе најневероватније чињенице, пажљиво припремљене које лако могу да заварају. Њихове тврдње немају никакве реалне доказе већ само претпоставке. Реалне доказе о округлој Земљи вешто избегавају или их уопште не спомињу.

Пођимо од теорије да верујемо само својим очима, тачније само ономе што видимо. Нашу планету на жалост не можемо да видимо. Међутим, можемо видети њену сенку. Необорив доказ је изнео Аристотел још у четвртом веку пре нове ере, када је приметио да је сенка, коју при помрачењу Месеца Земља баца на његову површину, увек округла. Ми не можемо да видимо нашу планету зато што се налазимо на њој али зато можемо видети њену сенку коју баца на Месец за време помрачења. Да је Земља стварно равна плоча сенка не би могла да буде округла. Ово је најочигледнији доказ али не и једини.

Постоје бројни докази да је Земља округла:
Да је Земља равна плоча не би постојале временске зоне, увек би био дан.
Што се даље крећемо од екватора, делује нам да је Сунце све ниже, што се може користити за мерење закривљености.
Један залазак Сунца се исто вече можемо гледати два пута. Уколико прво лежимо видећемо га једном а када из нашег угла гледања зађе, довољно је само да устанемо и да наставимо да гледамо тај исти залазак. Ово не би било могуће да Земља није округла.

Постоје и многи други докази, као што су правац кретања ветрова на северној и јужној полулопти, положај истих звезда које посматрамо са јужне и северне полулопте итд.

Ако верујете само себи, само својим очима онда су докази ту, само треба добро погледати. Прочитајте све али верујте само доказима, тврдње без доказа немају никакву вредност већ нас доводе у заблуду. Неке од наших чињеница можете и сами проверити.


Снимак планете Земље са Апола 17

Слика преузета са:

Коментари

Популарни постови са овог блога

''Дани банице'' - спој традиције и модерног

''Божје очи'' - најлепша пећина на свету

Квиз - Главни градови Европе

20 занимљивих чињеница о Русији

Храст у Белој Паланци - најстарије живо биће на Балкану

Квиз - Реке и градови Србије

Квиз - Заставе Азије

Свалбард - земља таме и леда

Држава без копна

Необични закони у Туркменистану