Порторико - 51. држава САД-а?

Комонвелт Порторико је прекоморска територија Сједињених Америчких Држава у Карипском мору. На острву живи око 3.600.000 становника а главни град је Сан Хуан. Ово тропско, брдовито острво је постало део Сједињених Америчких Држава после америчке победе у Шпанско - америчком рату крајем 19. века. Данас Порторико има статус придружене државе САД-а и његови становници су држављани САД-а. Грађани имају право гласа на примарним изборима и једног конгресмена у Националном конгресу без права гласа. Порториканци немају право гласа на изборима за председника Сједињених Америчких Држава.

Становништво је претежно латиноамеричког порекла, највећи број становника говори шпански језик који је поред енглеског званични. 


Застава Порторика
Слика преузета са: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Flag_of_Puerto_Rico.svg


Од 1948. до 1952. истицање националне заставе Порторика представљало је кривично дело.

На референдуму о статусу Порторика који је одржан ове године већина гласача је одлучила да острво постане 51. савезна држава САД-а. Због тешке економске ситуацију у којој се острво нашло становништво види спас у фондовима САД-а на које имају право савезне државе. Ипак резулат референдума је необавезујући а главу реч доноси Национални конгрес и председник Сједињених Америчких Држава.

Коментари

Популарни постови са овог блога

''Божје очи'' - најлепша пећина на свету

Квиз - Реке и градови Србије

''Дани банице'' - спој традиције и модерног

Северна Кореја - иза гвоздене завесе

Највећи градови на свету

Храст у Белој Паланци - најстарије живо биће на Балкану

Занимљивости о Кинеском зиду

Најизолованије острво на свету: Тристан да Куња

15 занимљивих чињеница о Аустралији

Калињинградска област - руска територија далеко од Русије