Катар - мала држава и економски џин

Држава Катар се налази у Југозападној Азији, на Катарском полуострву које је део Арабијског полуострва. Независност је стекао 1971. године. Захваљујући великим залихама нафте али посебно природног гаса Катар је брзо постао земља благостања, велика економска сила Блиског истока али и целог света. Иако је економски џин, држава је географски веома мала. Катар заузима само 11.586 км квадратних и у њему живи око 2.500.000 становника од чега су само 278.000 држављани Катара а остало су инострани радници. Управо због страних радника удео мушке популације у укупном становиштву износи чак 75 %. Број становника је 2004. године износио 774.000 да би 2016. године број становника прешао 2,5 милиона. Већина становништва је исламске вероисповести. Главни град је Доха и има близу милион становника. У Дохи ће 2022. године бити одржано Светско првенство у фудбалу.


Главни град Доха
Слика преузета са: https://en.wikipedia.org/wiki/Doha#/media/File:Doha_skyline_in_the_morning_(12544910974).jpg

Бруто друштвени производ је један од највећих на свету и износи 145.000 америчких долара по глави становника.
У жижи светске јавности Катар је доспео због блокада које су му наметнули суседи, братске арапске земље, због сумње да подржава терористе. Блокада се није негативно одразила на економију ове земље која има огромне резерве злата и новца.
У Катару се налази и седиште познате арапске ТВ станице Ал Џазира која је прерасла у велику светску телевизијску компанију.
Лајкујте нашу Фејсбук страницу
Постаните члан наше Фејсбук групе
Пратите нас на Твитеру

Коментари

Популарни постови са овог блога

''Дани банице'' - спој традиције и модерног

''Божје очи'' - најлепша пећина на свету

Квиз - Главни градови Европе

20 занимљивих чињеница о Русији

Храст у Белој Паланци - најстарије живо биће на Балкану

Квиз - Реке и градови Србије

Квиз - Заставе Азије

Свалбард - земља таме и леда

Држава без копна

Необични закони у Туркменистану