Северна Кореја - иза гвоздене завесе

У Источној Азији на северном делу Корејског полуострва налази се Демократска Народна Република Кореја или широм света позната као Северна Кореја. 

ДНР Кореја је настала 1948. године а 38. паралела је узета као гранична линија између Северна и Јужне Кореје. Сукоб између две Кореје почео је 1950. године а завршен је 1953. године тако да је граница остала на 38. паралели.

За Северну Кореју званично Јужна Кореја не постоји, не признају је и сматрају је својом окупираном територијом. По завршетку рата 1953. године, мировни уговор никада није потписан тако да су две Кореје званично у рату иако озбиљнијих сукоба, осим на линији раздвајања, никада није ни било.

После распада Совјетског Савеза, ДНР Кореја креће путем самоизолације са новом идеологијом под називом ''Џуче идеја''. Срж ове идеје је да је човек господар свега, и одлучује о свему. Идејни творац је Ким Ил Сунг.

ДНР Корејом управља комунистичка династија Ким. Први председник је био Ким Ил Сунг, њега је наследио његов син Ким Џонг Ил. Обојица су владали до смрти. Тренутни врховни вођа је најмлађи Илов син Ким Џонг Ун. И он такође наставља политику свог деде и оца. 

У Северној Кореји живи око 25.000.000 становника. Површина износи 120.540 км квадратних а главни град је Пјонгјанг, што на корејском језику значи ''широка земља'' и у њему живи око 3.200.000 становника. У Пјонгјангу се налази највећи стадион на свету, ''Стадион Првог маја'' који има 150.000 места за седење. У граду се налази и највећи хотел на свету који има 105 потпуно неопремљених спратова.


Пјонгјанг
Слика преузета са: https://en.wikipedia.org/wiki/Pyongyang#/media/File:Victorious_Fatherland_Liberation_War_Museum_and_Ryugyong_Hotel_(11342673725).jpg

У држави постоје бројна ограничења. Немогуће је напустити државу, број туриста је ограничен, не постоје аутомобили у приватном власништву па самим тим ни гужве на улицама. Дозвољено је само неколико фризура које смеју да имају становници у овој земљи као и бројна друга ограничења. Криминал је искорењен, за економију се сматра да се налази у великим тешкоћама и да велики број људи гладује. Држава развија нуклеарану енергију, атомске бомбе и космички програм.

Колико је тачних информација о Северној Кореји веома је тешко утврдити. Многи сматрају да негативну слику о Северној Кореји пласирају управо Сједињене Америчке Државе које ову државу сматрају својим највећим непријатељем. Постоје и сасвим другачије тврдње да се у Северној Кореји живи сасвим пристојно. 
Лајкујте нашу Фејсбук страницу
Постаните члан наше Фејсбук групе
Пратите нас на Твитеру

Коментари

Популарни постови са овог блога

''Дани банице'' - спој традиције и модерног

''Божје очи'' - најлепша пећина на свету

Квиз - Главни градови Европе

20 занимљивих чињеница о Русији

Храст у Белој Паланци - најстарије живо биће на Балкану

Квиз - Реке и градови Србије

Квиз - Заставе Азије

Свалбард - земља таме и леда

Држава без копна

Необични закони у Туркменистану