Свалбард - земља таме и леда

Тачно на пола пута између Норвешке и Северног пола налази се архипелаг острва Свалбард. Овај архипелаг познат и под именом Шпицбершка острва саставни је део Краљевине Норвешке. На острвима живи око 2.600 становника а главни град је Лонгјир са око 2.000 становника. Свалбард се налази у Сверном леденом океану, у поларном кругу, тако да поларна ноћ траје од 26. октобра до 15. фебруара када становништво живи у потпуном мраку. Повратак Сунца се прославља као најважнија манифестација на острву у којој учествују сви грађани. Поларни дан траје од 20. априла до 23. августа. 
Главни град је модерно опремљен. Има болницу, основну и средњу школу, универзитет, спортски центар са базеном, биоскопе, градски превоз, хотеле, банке, аеродром итд. Око 72 % укупног становништва Свалбарда чине Норвежани а 12 % Руси.
Укупна површина архипелага износи 61.022 километара квадратних а густина насељености је веома мала. Између насеља не постоје путеви већ се становништво креће моторним санкама. Бели медведи су редовна појава чак и у близини насеља. 


Грб Свалбарда
Слика преузета са: 
https://en.wikipedia.org/wiki/Governor_of_Svalbard#/media/File:Coat_of_arms_of_the_Governor_of_Svalbard.svg

ХВАЛА ВАМ ШТО РЕДОВНО ПРАТИТЕ НАШ БЛОГ!
ЛАЈКУЈТЕ НАШУ СТРАНИЦУ НА ФЕЈСБУКУ И ПОЗОВИТЕ ВАШЕ ПРИЈАТЕЉЕ ДА НАС ПРАТЕ.
ГЕОГРАФСКИ ЗАБАВНИК - ФЕЈСБУК СТРАНИЦА

Коментари

Популарни постови са овог блога

''Дани банице'' - спој традиције и модерног

''Божје очи'' - најлепша пећина на свету

Квиз - Главни градови Европе

20 занимљивих чињеница о Русији

Храст у Белој Паланци - најстарије живо биће на Балкану

Квиз - Реке и градови Србије

Квиз - Заставе Азије

Држава без копна

Необични закони у Туркменистану