Бела Паланка - престоница банице

Српска традиционална кухиња обухвата ризницу укуса и мириса насталу мешавином утицаја разних народа који су пролазили овуда и живели на овим просторима. Традиционални специјалитет белопаланачког краја је баница, које су наше баке припремале у свим приликама. Наше домаћице кажу да назив баница потиче од речи банути, јер се баница може сем сиром пунити било чиме што је домаћици доступно кад бану гости.

Банице

Баница је бесквасна пита са развијеним корама, пуњена преврелим овчим сиром и заливена машћу. На иницијативу чланица удружења „Мирис завичаја” њено величанство баница добија своју манифестацију. Идеја за покретање ове манифестације настала је као резултат дугогодишњег рада на терену оснивача удружења, са циљем да се сачуваjу од заборава стари кулинарски рецепти наших бака. 
Те 2006. године  36 чланица удружења уложило је свој материјал и време да реализује ове идеје и допринесе њиховом успеху. Године 2006.  прва манифестација „Дан банице” одржана је у ресторану Врело и трајала је један дан. Већ 2007. године интересовање за манифестацију расте и организацију преузима Народна библиотека „Вук Караџић”.
Манифестацији се придружују пекари и произвођачи сирева. Из године у годину манифестација се допуњује и освежава. Удружења су излагала своје ручне радове, ручно израђен накит, грнчарију, дуборез, народну ношњу... Посетиоци су могли да пробају домаћу традиционалну кухињу. Такмичарке су се надметале само у једној категорији – слана изворна баница. Амбијент је био традиционални, такмичарке су биле одевене у традиционалну народну ношњу. Трочлани жири је оцењивао укус, мирис, архаичност и комплетну израду банице. Додељивале су се награде за прва три места као и за најлепшу народну ношњу, најмлађу и најстарију учесницу и најбоље аранжиран сто. У сарадњи са ЈП Центар за културу „Бела Паланка“ манифестацију прати културно-уметнички програм са гостима из Србије и иностранства.

Манифестација добија међународни карактер. Такмичењу се придружују удружења из Пехчева из Македоније, као и удружење из Бугарске.
Традиција је да победница меси џиновску баницу, а материјал обезбеђује организатор. 
Од 2009. године се уводи презентација израде банице, тако да посетиоци могу да виде начин израде банице. Године су пролазиле, а манифестација  „Дани банице“ је напредовала у сваком погледу, број такмичара је повећан, интересовање расте из године у годину.

Године 2012.  организацију преузима Туристичка организација Беле Паланке. Манифестација траји 3 дана и одржава се другог викенда августа месеца. Уводе још две категорије, слатка традицонална и интегрална традиционална. Банице оцењује стручни жири Асоцијације шефова кувара Србије. Одржавају се радионице за децу, где наши најмлађи учесници уз помоћ промотера манифестације, Ненада Гладића, могу да науче како да направе своју прву баницу. Уводи се и Дечија олимпијада где се и најмлађи такмичари могу такмичити у припреми банице. Баницу су правила и деца дипломатских представника.

Избор најбоље банице

Од 2015. године баницу оцењује стручни међународни жири Асоцијације шефова кувара Бугарске и Румуније. Посетиоци могу да дегустирају специјалитете иностране кухиње. Учешће узимају дипломатски представници из Аустралије, Енглеске, Гане, Индије... 
У самом центру града постављена је статуа „Белопаланчанка са баницом“ – у знак захвалности женама које су сачувале традицију. 

Белопаланчанка са баницом

Сваке године ову манифестацију посети неколико хиљада посетилаца из свих крајева Србије као и из иностранства. Те године за време трајања манифестације Белу Паланку посетило је 20000 посетилаца, а 4000 туриста из Бугарске. 
Поред слане, слатке, интегралне уведена је још једна категорија - креативна. На манифестацији било је око 300 такмичара.

Парк ''Врело''

Гастро-манифестација „Дани банице 2017“ биће организована у периоду 11–13. августа 2017. г. у прелепом амбијенту парка „Врело. 
Ове године славимо дванаест  година  манифестације, а наши посетиоци имаће прилику да уживају у бројним изненађењима и богатом културно-уметничком програму. Манифестација је такмичарског карактера и негује обичаје, културу и традицију овог краја Србије. Ова манифестација покушава да сачува од заборава старе кулинарске рецепте наших бака, те да их пренесе даље како су се они и преносили „с колена на колено“ кроз историју...
Олимпијада за децу биће организована у петак где ће се наши најмађи такмичити у припреми банице са сиром.
Радионица за децу биће организована у петак,суботу и недељу где наши најмлађи посетиоци могу да науче да месе баницу заједно са нашим промотером Ненадом Гладићем („Лепи Брка“).
Најмлађе посетиоце очекује изненађење и нова радионица „Цртање на брашну“.
Такмичење у припреми баница биће организовано у суботу где се такмичари могу надметати у припреми најбоље банице и то у четири категорије.

Парк ''Врело''

О Белој Паланци

Општина Бела Паланка се налази у југоисточној Србији на територији Пиротског округа. Мала варош окружена на североистоку Сврљишким планинама, на југозападу Сувом планином. Обухвата површину од 517 км2, и има преко 12500 становника. Некадашња Ремесијана, место у коме су боравили цареви, краљеви и путописци. Урбано насеље на територији данашње општине постоји у континуитету већ 2300 година, и налази се на главном војном путу Via Militaris. Бела Паланка се налази на раскрсници светских путева, вековима разарана, брањена и освајана, представља поднебље на коме су се мешале културе, обичаји али и кухиње.

Извор: Туристичка организација Беле Паланке

Коментари

Популарни постови са овог блога

''Дани банице'' - спој традиције и модерног

''Божје очи'' - најлепша пећина на свету

Квиз - Главни градови Европе

20 занимљивих чињеница о Русији

Храст у Белој Паланци - најстарије живо биће на Балкану

Квиз - Реке и градови Србије

Квиз - Заставе Азије

Свалбард - земља таме и леда

Држава без копна

Необични закони у Туркменистану