Умирање Мртвог мора

Мртво море је у ствари језеро које се налази у југозападној Азији на граници између Израела и Јордана. Име је добило због салинитета који се креће између 300 и 400 промила тако да у њему не постоји биљни и животињски свет.

Због салинитета немогуће је ући у воду до врата јер се тело издиже изнад површине чим човек уђе до груди. Такође, захваљујући соли вода је веома лековита и благотворно делује на кожу.

Међутим, Мртво море полако нестаје. Због смањеног дотока воде из једине његове притоке, реке Јордан као и опадања нивоа подземних вода ниво језера се смањује за један метар на годишњем нивоу.

Како језеро представља значајну туристичку атракцију за државу Јордан одлучено је да се уђе у велики пројекат спашавања Мртвог мора. Језеро ће каналом бити повезано са Црвеним морем одакле ће се вршити десалинизација слане воде за пиће док би остатак слане воде ишао у Мртво море за допуну. И Израел је изразио подршку пројекту у коме ће учествовати. Почетак градње планира се за 2018. годину а завршетак 2021. године.

Мртво море некад и сад
Слика преузета са: https://en.wikipedia.org/wiki/Dead_Sea#/media/File:The_Dead_Sea_1972-2011_-_NASA_Earth_Observatory.jpg
Лајкујте нашу Фејсбук страницу
Постаните члан наше Фејсбук групе
Пратите нас на Твитеру

Коментари

Популарни постови са овог блога

''Дани банице'' - спој традиције и модерног

''Божје очи'' - најлепша пећина на свету

Квиз - Главни градови Европе

20 занимљивих чињеница о Русији

Храст у Белој Паланци - најстарије живо биће на Балкану

Квиз - Реке и градови Србије

Квиз - Заставе Азије

Свалбард - земља таме и леда

Држава без копна

Необични закони у Туркменистану