Маријански ров - пут у средиште Земље

Маријански ров је најдубље место у Земљиној кори и најдубљи део светског океана. Налази се у западном делу Тихог океана и његова дубина износи 10.911 м. Дно рова је дубље испод нивоа мора него што је Монт Еверест (8.850 м) изнад њега. Ипак ров не представаља део морског дна који се налази најближе средишту Земље зато што Земља није савршена сфера.

Мерење дубине рова је било веома тешко, коришћене су различите методе и долазило се до најразличитијих података. 

Прво испитивање рова било је 1951. године, Британска морнарица измерила је 10.900 м, што је и приближно стварној дубини. Совјетска експедиција 1957. године измерила је 11.034 м. 1962. године измерено је 10.915 м. Јапански специјализовани брод 1984. године измерио је 10.920 м.

Иако је притисак на дну рова преко хиљаду пута виши од стандардног, у Маријанском рову има биљног и животињског света који се успешно адаптирао на необичне услове.

Невероватну чињеницу представља да је Маријански ров предложен као место за одлагање нуклеарног отпада. На сву срећу од овакве идеје се одустало а одлагање нуклераног отпада у океанима је забрањено међународним правом.
ПРАТИТЕ НАС НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА!
Фејсбук страница
Фејсбук група
Твитер налог
Инстаграм налог

Коментари

Популарни постови са овог блога

''Дани банице'' - спој традиције и модерног

''Божје очи'' - најлепша пећина на свету

Квиз - Главни градови Европе

20 занимљивих чињеница о Русији

Храст у Белој Паланци - најстарије живо биће на Балкану

Квиз - Реке и градови Србије

Квиз - Заставе Азије

Свалбард - земља таме и леда

Држава без копна

Необични закони у Туркменистану