ТАЈНЕ УНИВЕРЗУМА (2) Да ли је човек крочио на Месец?

Да ли је човек крочио на Месец?

или: Да ли је Стенли Кјубрик у Тексасу, тајно снимио своје највеће дело?

''Ово је један мали корак..'' - почео је амерички астронаут Нил Армстронг крочивши левом ногом на површину Месеца 20. јула 1969. године.
Међутим, није све прошло глатко као њихов пут. Убрзо, након њиховог повратка кући, појавиле су се теорије да се тај ''мали корак'' Нила Армстронга никада није ни догодио.
Прво што ћемо чути од ''теоретичара завере'' биће оно већ чувено и излизано: ''Видео сам како се застава вијори''. Наравно, такав аргумент би био важећи да је застава наставила са вијорењем и окретањем, али на видеу који је данас доступан широм интернета застава се завијорила због инерције добијене убодом у површину Месеца снагом астронаута.
Теоретичари надаље, у својој жестокој борби, анализирају све ситнице од: ''Чудних сенки (изазваних од више светлосних извора), могућности снимања (камере на астронаутима), до смешног изгледа њихових одела.''
Сетимо се да је за све велике догађаје, које смо до сада доживели, главни покретач и мотив био рат. У овом случају то је ''Хладни рат'' вођен деценијама између Совјетског Савеза и Сједињених Америчких Држава.
Трка у свемиру је била једна од дисциплина надметања у овом политичком рату. Прво су Руси повели и освојили медаљу за прву нацију у свемиру. Онда је било потребно нешто више и веће - МЕСЕЦ! Трка се све више и више захуктавала правећи низове неуспешних покушаја и слетања. Дошавши на власт Џон Ф. Кенеди улаже огромне количине новца у свој свемирски програм и американци долазе до мотора огромних снага као што је био ''Ф1''. Одједном све је било спремно за пут на Месец, а Совјети и даље тапкају у месту. Наравно, са политичке стране гледишта, то је био огроман пораз за Русе и нешто што нису смели да дозволе себи. Али тајно су дошли на идеју: ''Нешто у шта људи не верују и не постоји!'', те су тако ''пуштене'' прве приче у јавности о великој превари.
''Свака лаж, изговорена милион пута, постаје истина!'', па је руски посао настављен генерацијама теоретичара завере. А онда је, као шлаг на торти, Патрик Мури 2014. године објавио ''интервју'' са Стенлијeм Кјубриком. У њему, наводно, познати редитељ тврди да он стоји иза тога и да је почела да га копка савест, па је зато морао да обелодани и призна јавности да је његово највеће дело ''слетање на Месец'' уједно и највећа обмана у историји.
Запитајмо се прво да ли је тај интервју легитиман са обзиром да не постоје никакви документи о састанку између ове две особе? Затим, ако је то Стенлија толико копкало и толико му се увукло у кожу да је морао да призна и отвори душу, зашто је тражио да Патрик држи тај интервју у тајности петнаест година?! Већ је доказано да је видео - интервју, који се слаже са Патриковим транскриптом, излажиран и да величанственог Стенлија глуми неки трећеразредни глумац, како би смо онда могли да поверујемо у легитимност тог транскрипта?!
После свега, све док се стварно не докаже супротно, можемо тврдити да је Нил Армстронг оставио отисак својих стопа на месецу. А они који и даље у то не верују, ако икада буди имали прилике да стигну на место слетања ''Апола 11'', нека потраже около тај ''Велики корак за човечанство...'', који и даље тамо стоји на глаткој месечевој површини и који ће тамо остати вековима као данга и сведок напретка човека.

Аутор: Никола Тошић

Отисак на Месецу
Слика преузета са: https://sr.wikipedia.org/sr-el/Apolo_11#/media/File:Apollo_11_bootprint_2.jpg
ПРАТИТЕ НАС НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА!
Фејсбук страница
Фејсбук група
Твитер налог
Инстаграм налог

Коментари

Популарни постови са овог блога

''Дани банице'' - спој традиције и модерног

''Божје очи'' - најлепша пећина на свету

Квиз - Главни градови Европе

20 занимљивих чињеница о Русији

Храст у Белој Паланци - најстарије живо биће на Балкану

Квиз - Реке и градови Србије

Квиз - Заставе Азије

Свалбард - земља таме и леда

Држава без копна

Необични закони у Туркменистану