Либерланд - микро држава између Србије и Хрватске

Слободна Република Либерланд настала је 13. априла 2015. године на ''ничијој земљи'' између Србије и Хрватске. Ова држава, површине 7 км квадратних, на речној ади на Дунаву, настала је захваљујући територијалном спору између Србије и Хрватске. Хрватска сматра да ова територија припада Србији, док Србија ову област не сматра својом територијом. Како ни једна држава нема претензије према овој територије, 2015. године чешки политичар Вит Једличка прогласио је на ''ничијој земљи'' Слободну Републику Либерланд. На првим изборима, на којима је гласало тадашњих 3 становника, Једличка је постао председник Либерланда.

Застава Либерланда
Слика преузета са: https://liberland.org/addons/image/Liberland_vlajka.png

Либерланд има председника, Владу, заставу, грб, устав и друга обележја независних држава. Званична валута је Мерит / Битикон. Званични мото државе је: ''Живи и пусти друге да живе''.
Захтев за држављанство у Либерланду, само у првих неколико дана након оснивања затражило је чак 200.000 људи. План је да се оснује прво насеље и да држава има сталне становнике. За сада државу посећује само председник са својом делегацијом и туристи који желе да виде ову необичну државу.

Мапа Либерланда
Слика преузета са: https://liberland.org/addons/image/mapa.png
ПРАТИТЕ НАС НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА!
Фејсбук страница
Фејсбук група
Твитер налог
Инстаграм налог

Коментари

Популарни постови са овог блога

''Дани банице'' - спој традиције и модерног

''Божје очи'' - најлепша пећина на свету

Квиз - Главни градови Европе

20 занимљивих чињеница о Русији

Храст у Белој Паланци - најстарије живо биће на Балкану

Квиз - Реке и градови Србије

Квиз - Заставе Азије

Свалбард - земља таме и леда

Држава без копна

Необични закони у Туркменистану