Сува планина - ваздушна бања на југу Србије

Сува планина у Југоисточној Србији, у геолошком и географском смислу, спада у карпатско-балканску групу планина, а административно припада општинама: Нишка Бања, Гаџин Хан, Бела Паланка, Бабушница и Власотинце. Пружа се полукружно правцем северозапад-југоисток, у дужини од 45 km, и ширини до 15 km. Почиње источно од Нишке Бање, а завршава се југозападно од Бабушнице у Лужничкој котлини. Како су котлине, површи и околне планине знатно ниже од ње, Сува планина је истакнутија од других географских целина и видљива са свих страна из велике даљине. Због свих ових специфичности ову планину називају “Catena mundi” (копча, ланац или вериге света), што би требало користити при маркетиншким активностима. Највиша тачка је Големи врх – Трем, висок 1.810 м.

Сува планина

Овај планински масив са бројним облицима крашког рељефа, богатом фосилном флором, јединственом фитоценозом и шумским екосистемом, представља куриозитетну и естетску туристичку вредност. На планини је регистровано 1.261 биљних врста, од којих 128 ендемичних врста флоре и 58 врста лишајева, а регистровано је и 139 врста птица. Због свих ових карактеристика, ова планина има статус резервата природе и објекта геонаслеђа Србије.
Од укупно 31.860 ha површине заштићеног подручја Специјалног резервата природе „Сува планина“, 18.176 ha је првог (4,5%), другог (8,5%) и трећег степена заштите (87%). Врхови Суве планине, Црно бучје са стаништем белоглавог супа, недовољно истражене пећине, остаци римског пута „Via Militaris“ и остале занимљивости, пружају услове за боравак у природи, шетње, вожњу џипова, параглајдинг итд.  За љубитеље планинског трчања, стаза “Соколов пут”, дужине 22 км, једна је од најзанимљивијих у региону. Планински центар „Стражевица“ омогућава летњи и зимски одмор. Врх Пасарело, на 1.523 м.н.в., је у туристичком смислу, најлепши део Суве планине, до кога води обележена планинарска стаза дужине девет километра, која полази од стадиона изнад манастира Св. Димитрија у Дивљани.

Сува планина

С обзиром на бројне специфичности ове планине, требало би организовати специјализована студијска путовања и едукативне туре за професионалце и аматере (геологе, екологе, географе, ботаничаре, зоологе, орнитологе, фотографе...), љубитеље природе, ђачке и омладинске екскурзије у пратњи локалних туристичких водича, познавалаца терена, флоре, фауне и њихових карактеристика.

ПЛАНИНАРЕЊЕ

Организатор планинарења је Планинарско-смучарско друштво ''Трем'' Бела Паланка.
Планинарске стазе су маркиране  и омогућавају планинарима добар преглед и оријенатацију.

СУВА ПЛАНИНА

I. Стаза 
Стаза је на релацији: 
Врело - Головршина - Ореовци -  Шљивовачки врх - село Шљивовик - село Бежиште - Ракош чесма. Стаза је дуга 40км.

II. Стаза
Стаза је на релацији:
Пасарело - Рженац - Преслап - Немачки пут - Дивљана. Стаза је дуга 17км.

III. Стаза
Стаза је на релацији:
Дивљана - Мало коњско - Смрдан – Пасарело.  Стаза је дуга 15км.

IV. Стаза
Стаза је на релацији:
Пасарело - Смрдан - Рженац - Преслап
Дивна Горица - Средњи  Рид - Вргудинац -  Белановац
Стазе су у дужини од 13км.

СВРЉИШКЕ ПЛАНИНЕ

На Сврљишким планинама стаза је на релацији Крупац – Зелени врх. Стаза је дуга 15км. У близини стазе се налази село Крупац, на око 10 км западно од Беле Паланке према Нишу, које располаже смештајним капацитетом, и то:
50 лежајева распоређених у 4, 6, 8 и 16 креветним собама.
Са комплетно уређеним мокрим чворовима и грејањем.
Трпезаријом капацитета 50 места.
Кухињом капацитета 250 оброка.
Теренима за камповање под шаторима капацитета 150 особа, док се у непосредној близини центра налази терен за фудбал и уређено купалиште на реци Нишави.

Традиционалне активности

У оквиру Културно-спортско-туристичког лета „Бела Паланка 2013“, Планинарско-смучарски клуб Трем је по први пут у сарадњи са Спортским центром „Бањица“ успешно реализовао манифестацију „Ноћни успон на Трем“, са тенденцијом да прерасте у традиционалну активност. У акцији је учествовало педесетак планинара, спортиста и љубитеља природе из Беле Паланке, Ниша и Аустрије. Успон је са почетком од 23h из места Бојанине воде. Поменута активност ће бити и наредних година организована прве недеље јула. Трем, као највиши врх Суве планине, се налази на надморској висини од 1810 метара. Акција пружа прилику учесницима да планинаре на релацији Бојанине воде – Девојачки гроб – Трем - Ђорђина чука – Точила – Пасарело – Смрдан – Мало коњско – Дивљана. Ова стаза је у дужини од 27,5 км, а учесници акције ће имати прилику да планинаре и виде природне лепоте овог дела Суве планине који одузима дах.

Сува планина

Јован Цвијић је својевремено Суву планину назвао ’’Алпи на југу Србије’’ због својих окомитих стена које се пружају на северној страни планине са литицама од неколико стотина метара. Својим врховима и горостасним странама доминира у рељефу  југоисточне Србије. На Сувој планини је утврђено 128 ендемита и више од 1260 биљних врста, што чини скоро половину врста флоре Србије. На њој истовремено успевају биљке које успевају поред Средоземног мора, на Алпима и у Сибиру. Обухвата подручје изузетних морфолошких појава и облика крашког рељефа.   
За остваривање интензивног развоја туристичких садржаја овог високопланинског подручја имаће свакако и чињеница да се петља крака Коридора 10 налази у подножју ове планине и да је удаљеност до најближег аеродрома приближно четрдесет километара. У Нацрту просторног плана Републике Србије Сува планина је сврстана у високопланинска подручја од националног значаја.

Сува планина

Велики значај за валоризацију туристичког потенцијала има и повољан географско-саобраћајни положај општине у односу на главне друмске међународне транзитне туристичке правце и саобраћајне коридоре Србије (посебно Е-80) и веће градове (посебно регионалне центре Ниш, Лесковац и Пирот). 

Извор:
Туристичка организација Беле Паланке
Контакт телефон: 018/853 080
ПРАТИТЕ НАС НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА!
Фејсбук страница
Фејсбук група
Твитер налог
Инстаграм налог

Коментари

Популарни постови са овог блога

''Дани банице'' - спој традиције и модерног

''Божје очи'' - најлепша пећина на свету

Квиз - Главни градови Европе

20 занимљивих чињеница о Русији

Храст у Белој Паланци - најстарије живо биће на Балкану

Квиз - Реке и градови Србије

Квиз - Заставе Азије

Свалбард - земља таме и леда

Држава без копна

Необични закони у Туркменистану